La vela tradicional torna amb força a Portocolom

La trobada organitzada pel Club Nàutic Portocolom reuneix 19 embarcacions i desperta l?interès dels veïns de la localitat

La trobada del Club Nàutic de Portocolom reuneix 19 llaüts i bots que participen aquest cap de setmana en aquesta concentració de navegació tradicional, una iniciativa recuperada pel Club Nàutic de Portocolom (CNP) amb la finalitat de donar a conèixer i promocionar la vela llatina entre els joves de l'equip de regates i els veïns de la localitat.

Les dues jornades no competitives compten amb sis vaixells procedents del Club Nàutic Cala Gamba (Callao, Sant Antoni de Pàdua o San Miguel, entre altres), un de l'Arenal (L’Alzina) i un de Palma, mentre que la resta d'embarcacions són de Portocolom.

En la jornada del dissabte els armadors van sortir amb els seus familiars i els regatistas de l'equip del CNP van poder pujar a bord d'aquestes embarcacions amb aparell de vela llatina.

El president del Club Nàutic de Portocolom, Climent Garau, assenyala: “Tenim un equip de regates molt consolidat i amb moltes inquietuds, i volem ensenyar-los un altre tipus de navegació, no sols en Optimist. El club va arribar a un acord amb el mestre d’aixa Joan Cifre perquè cedís el seu bot mentre reparava un altre veler propietat del CNP”.

Avui diumenge els veïns de Portocolom surten a navegar en grups de tres o quatre persones, depenent de les dimensions del pot o el llaüt, i aprenen com funciona l'aparell de vela. Aquesta activitat és gratuïta i està limitada únicament per l'aforament de les embarcacions.

“Enguany ha estat una prova que esperem poder consolidar amb unes dates tancades dins del calendari de vela llatina. Ens agradaria que aquesta trobada anual fos una festa de la navegació tradicional”, apunta Climent Garau, qui assegura que la col·laboració del Club Nàutic Cala Gamba ha garantit una gran participació en la cita d'enguany.

Bernat Oliver, patró del Callao (1893), l'embarcació més antiga de la flota, comenta que “estem molt contents. Crec que amb aquesta iniciativa del club nàutic, secundada per l'Associació de Vela Tradicional de Portocolom, guanyem tots. La idea és que puguem recuperar aquesta tradició en aquesta badia, un lloc idoni per a per a practicar vela llatina”

Tomeu Maimó, ex comodor i impulsor de la vela en el CNP, explica com la vela llatina ha estat vinculada històricament a Portocolom i també al club, fundat en 1960, “arribarem a aparellar una flotilla d'entre 14-15 bots, entre ells estava el Portocolom o el Cirera. Aquí se celebraven cinc regates i participàvem en totes les que podíem organitzades per altres clubs”

“És un plaer per a gent gran com jo veure als joves gaudir navegant en els vaixells de vela llatina. No hem de tornar a perdre-ho”, afegeix Maimó.

La monitora de vela María Servera destaca, per part seva, “l'emoció dels joves” regatistas del club, ja que molts d'ells han sortit a navegar amb els seus avis.

Notícies